Muggen, muggen en nog eens muggen

Door: Marlies Kramer

Blijf op de hoogte en volg Marlies

03 November 2011 | Costa Rica, Tortuguero

hoi,

Gisteravond hebben we na het eten nog even gepoold, terwijl er beestjes van alle kanten aan kwam vliegen. Er heeft er 1 vastgezeten in mijn haar (ielk!!). Op een gegeven moment kwam er een soort vliegende kakkerlak op de tafel zitten, die was echt ruim 10 cm!

Toen we naar bed gingen waren we onze bungalow net in toen het ineens met bakken uit de lucht kwam vallen! Hevig onweer erbij, echt niet normaal. We hebben hier ook geen ramen, alleen maar wat gaas om insecten tegen te houden. Alles wat buiten gebeurd hoor je dus ook heel hard.

Het heeft de hele nacht geregend en toen wij om iets voor 5en wakker werden van de wekker regende het nog steeds. Op het verzamelpunt zei onze gids Leo dat we nog niet het water op zouden gaan, dan zouden we toch niks zien. Om 6 uur zouden we opnieuw kijken, maar regende het nog steeds hard.
Om 7 uur dus maar ontbeten, toen werd de regen eindelijk minder. Na het ontbijt hebben we eerst de jungletocht gedaan. De grond is daar altijd wel wat modderig, maar aangezien het nu zo veel geregend had, was het wel fijn dat we allemaal regenlaarsen konden lenen van het hotel. Ik ben echt een paar keer zo diep weggezakt in de modder dat het bijna mijn laarsen in liep! Mijn allstars zouden gelijk in het begin al verdronken zijn in de modder
Tijdens de wandeling was het redelijk droog en hebben veel dieren gezien. Echt super leuk om aapjes in het wild te zien. We hebben oa kapucijnaapjes gezien, die vonden ons ook wel interessant. Af en toe keken ze naar ons tussen de bladeren en gooiden takjes en kokosnoten naar ons. Gelukkig is niemand geraakt.
We hebben ook een giftige kikker gezien. Hij is knalrood en heel klein, maar heeft genoeg gif bij zich om 8 volwassenen te vermoorden!
In de jungle werden we echt levend opgegeten door de muggen. We stonden en liepen constant in een mega zwerm muggen. Ondanks lange broek, lange mouwen en veel deet ben ik toch helemaal leeg geprikt. Gaby hebben ze ook flink te pakken genomen :(.
Na afloop hebben we nog een standwandeling gedaan om te kijken of we nog schilpakjes konden vinden. Maar alle nesten waren al leeg helaas. Wel nog 2 enorme vertebrae (ruggenwervels) gevonden. Waarschijnlijk van een walvis.
Ondertussen was het prachtig weer geworden en hebben we nog lekker gezwommen en in het zonnetje gelegen, heel vervelend allemaal ;).

Na de luch was het helemaal droog. gingen we rondvaren met de boot om dieren te zoeken. Bij het instappen ging Gaby door haar enkel en viel bijna flauw. Daarom kon ze helaas niet mee. We zijn samen terug naar de hut gelopen, waar ik haar met een hoop kussens onder haar voet en een icepack achter gelaten heb.

Op de boot werden we natuurlijk weer aangevallen door muggen. Toen we in een bredere rivier kwamen waren we ze gelukkig kwijt.
Op een gegeven moment zagen we aapjes, dus wij stoppen. Opeens zit ik onder een soort dikke, zwarte, zoemende vliegen. Ik probeer ze van me af te slaan, maar ze lijken wel met secondelijm vast te zitten! Leo zag het en we scheurden gelijk weg. Bleken het een soort agressieve killerbijen te zijn. Die aapjes hadden hun nest verstoort, dus nu gingen ze aanvallen. Ze hebben een soort wax op hun poten waardoor ze blijven kleven op je huid of kleren. En ze konden venijnig steken.
Even laten denk ik wat voel ik toch, zat er gewoon nog eentje in mijn vest!! Toen we even stil stonden werden we gelijk weer aangevallen, echt niet normaal meer! Uiteindelijk hebben we ze kunnen afschudden en nog veel leuke dingen gezien. Veel aapjes, en die zijn natuurlijk het leukst, maar ook leguanen, hagedissen, vleermuizen en verschillende soorten vogels.
Op het resort hoorde Leo een ander soort kikker en is op jacht gegaan. Uiteindelijk vond ie hem, het was zo´n groen kikkertjes met oranje pootjes, die hele bekende. Echt super vet! Ik heb hem ook nog even vast gehouden. Hij is echt heel mooi, mooie kleuren enzo. Het is eigenlijk een nachtdier dus we mochten geen flits gebruiken. Mijn foto´s zijn daardoor niet zo goed gelukt, maar Gaby heeft wel een paar goede gemaakt.

Met Gaby gaat het ondertussen wel wat beter, maar ze strompelt wel. Ik hoop dat ze snel beter wordt, aangezien we veel wandeldingen doen en lange stukken moeten gaan rijden.

Als het lukt gaan we vanaaf nog op een nachttour. Maar alleen als er nog 2 a 3 mensen mee willen uit een andere groep. Ben bang dat het niet gaat lukken.

Morgen vertrekken we om 9 uur en gaan we de auto ophalen. Spannend!! De routebeschrijving die we van NRV hebben gekregen is alles behalve duidelijk. Het is gewoon een klein kaartje met de grote wegen erop en onze route gehighlight. Ben benieuwd hoe dat zal gaan.
Zo eerst maar eens genieten van de rijst en bonen die ongetwijfeld deel uit zullen maken van ons diner ;).

liefs Marlies

• 03 November 2011 - 06:25

Paul:

Waarschijnlijk zijn die muggen gewoon teveel luxe gewend. Dat ze weten dat er regelmatig toeristen langskomen en wachten ze gewoon op niet Costa Ricaans bloed. Ze willen ook wel eens wat anders ;-). Volgende keer gewoon speld of punaise meenemen en terugsteken.

• 03 November 2011 - 16:23

Esther:

Ik krijg gewoon visioenen van Indiana Jones als ik je verslag lees.
    Hihi, bekogeld worden door die aapjes. Zou ik wel op film willen zien. Balen zeg van Gaby's enkel. Ik hoop dat ze snel hersteld, vooral met al dat lopen in het verschiet.

Gr. Esther

• 03 November 2011 - 20:23

Annika:

Jemig, een kikker die 8 mensen kan doden?? Niet normaal. En hoeveel regen hebben jullie in de tussentijd gehad? Ik zou denken dat je in Nederland al genoeg op je dak krijgt.
    Wel gaaf om zoveel dieren in het echt wild te zien, doet me denken aan mijn vakantie in Kenia! Maak vooral veel foto's! (Maar hoef ik jou denk ik niet te vertellen :)

• 24 November 2016 - 22:42

Pring: