Mijn eerste aanzoek

Door: Marlies

Blijf op de hoogte en volg Marlies

06 November 2012 | Ghana, Winneba

Dinsdag 6 november
Vanochtend vroeg opgestaan, zo vroeg dat het nog niet zo warm was en de koude ‘douche’ ook best koud was. Zelf naar het trotro station gelopen en niet eens verdwaald. Waar je niet al trots op kan zijn ;).
Ik was ruim op tijd bij het kantoor van de hoofdzuster. Ze had de brief gelukkig gister ontvangen, dus alles was in orde. Ik wou nog wel eerst een rondleiding, dat had ik beter niet kunnen vragen. Want vervolgens zat ik mega lang te wachten terwijl zij weet ik wat aan het doen was. Uiteindelijk was ik het zat, heb haar opgezocht en gezegd dat ik wel gewoon naar het ‘theatre’ (OK) zou gaan. Ze liep toch even mee. Je kan wel merken dat zij hoog in aanzien staat in het ziekenhuis. Iedereen lijkt een beetje bang voor haar, tot de patiënten aan toe. Ze kijkt ook echt heel boos en angstaanjagend. Maar als ze praat is ze eigenlijk best aardig :).
Een OK-medewerkster had wel tijd om me even een rondleiding te geven. Deze rondleiding had ik zelf ook nog wel kunnen doen. Het ziekenhuis bestaat uit een terrein met allemaal losse gebouwtjes. Boven de deuren hangen naambordjes. Ze nam me mee de deur door stelde me voor aan de verpleegkundigen aanwezig, maar we gingen nergens echt naar binnen. Dus ik heb overal ongeveer alleen de nursesstations gezien.
In de zitkamer van de OK hebben we vervolgens nog een poos zitten wachten tot de eerste patiënt melde. Ondertussen werd er een OK pak voor me bij elkaar gesprokkeld en gestreken! Het shirt was veel te groot, maar ja. Ze hadden al gezegd dat het complex oud was en dat was het ook. Ze hebben 2 OK’s, een kleine en een grote. We gingen eerst naar de kleine. Ik vond het meer op lijken op een martelkamer uit de 2e wereldoorlog. De grote OK zag er gelukkig beter uit. Er stond een beademingsmachine die het blijkbaar niet deed, maar waar ik nog wel mee overweg kan. Ze hebben ook gewoon een monitor met saturatiemeter en een bloeddrukband die automatisch elke 5 min meet. Omdat de beademingsapparatuur niet werkt geven ze momenteel alleen spinalen. Op mijn vraag wanneer die gemaakt zou worden konden ze eigenlijk geen antwoord geven. Hhhhmmmm ok, lekker vaag!
De eerste patiënt kreeg een spinaaltje van de anesthesiemedewerker. Ik had gehoord dat er zo goed als niet met de patiënt wordt gecommuniceerd en de artsen veel hoger staan. Maar dat vond ik hier helemaal niet. Er werd niet heel veel aan de patient uitgelegd, maar er werden wel grapjes gemaakt. De arts was nog het aardigst van iedereen en wou vaak horen hoe wij bepaalde dingen deden. Hij had ook gewerkt in Amerika, dus wist hoe het ook kan gaan.
Ondertussen was de operatie al lang en breed begonnen en ik had nog steeds geen anesthesioloog gezien. Blijkt dat er helemaal geen anesthesioloog werkt daar, alleen maar 3 anesthesiemedewerkers (er werkt er 1 tegelijk)! Alleen echt grote ziekenhuizen hebben een anesthesioloog. Ze dachten dat de dichtstbijzijnde in Cape Coast is, ong 2,5 uur rijden.
Op een gegeven moment kreeg de patiënt toch een beetje pijn, dus zou hij iets extra krijgen. Ze hebben best wat leuke medicijnen liggen, dus ze had keuze. Wil ze hem furosemide geven! Dat is om meer urine te produceren, heeft helemaal niks met pijn te maken! Ik kon mijn verbazing niet verbergen en vroeg waarom ze dat wou geven. Omdat hij pijn heeft. Toen ik zei dat furosemide daar niks mee doet, antwoorde ze niet. Ondertussen zaten er ook al 2,5 zak Ringerlactaat in, dus over die urineproductie maakte ik me in ieder geval totaal geen zorgen! Uiteindelijk heeft ze toch maar niks gegeven.
Bij de tweede patiënt zat de spinaal niet goed. Na lokaal bijverdoven had de patiënt nog veel pijn. Ik hield zijn hand vast, en hij kneep heel erg had en ik zag het aan zijn gezicht. Maar de rest leek het niet door te hebben en hij zei ook niks. Dus ik zei steeds maar dat hij pijn had, en of we hem niet wat konden geven. Uiteindelijk kreeg ik dan wat opiaten erbij, maar hij heeft gewoon echt veel pijn gehad. Toen ze wat dieper kwamen was het gelukkig wel goed verdoofd. Hij vond het heel fijn dat ik zijn hand vast hield, zei ook dat hij zich maar op mij concentreerde. Hij dacht dat ik de opperdokter was, haha. Ook gelijk mijn eerste huwelijksaanzoek gehad. Als hij goed door de operatie kwam wou hij met me trouwen. Hij had al wel een vrouw, maar ik zou dan de eerste vrouw worden. Haha, ik heb maar gezegd dat ik dacht dat mijn verloofde daar niet zo blij mee zou zijn :D.
Ze hebben ook geen uitslaapkamer. Ze leggen de patiënten heel even in de gang (paar minuten), en dan gaan ze gewoon terug naar de afdeling. Als ze onder algehele anesthesie zijn geweest mogen ze wat langer blijven en worden ze ook nog aan de bewaking gelegd. Maar dat is bij de receptie. Er is wel een kamer waar recovery boven staat, maar daar maken ze geen gebruik van.
Ondertussen zat ik in de OK maar uit me neus te vreten, ik kon echt niks doen. Ik dacht echt wat doe ik hier! Na de tweede patiënt ben ik naar huis gegaan omdat ik me niet zo goed voelde. Wel gevraagd of ze me volgende week spinalen wilde leren zetten, dat wou ze gelukkig :D.

Tijdens de rondleiding had ik op een afdeling een reanimatiehoek gezien en daar was ik wel benieuwd naar. Bleek het alleen een bed te zijn. Er had ooit iets van een beademingsmachine gestaan, maar die was al lang weg. Met de verpleegkundige een beetje gepraat over het reanimatieprotocol. Ik dacht misschien weten ze helemaal niet wat ze moeten doen en kan ik daar een lesje over geven. Maar ze wisten redelijk goed wat de bedoeling was, maar vonden het alsnog wel leuk als ik een lesje kwam geven. Het is altijd goed om het vers te houden en ik kan hun ook nog wel wat extra’s leren. Dus heb afgesproken om maandag even langs te komen om te kijken of ze een bord hebben gevonden waar ik wat op kan schrijven en om een datum in te plannen. Oh ja, daar deed ik het voor. Om mijn kennis te delen :D. Hier werd het gelukkig geaccepteerd, was het zelfs welkom.

Ondertussen voelde ik me steeds slechter en misselijker. Het kan geen malaria zijn, want de incubatieperiode is langer dan de tijd dat ik hier in Ghana ben. Thuis ben ik gelijk in bed gedoken met een aleve. Sahada kwam nog met een beker kokoswater, wat blijkbaar heel gezond is. Tegen het avondeten voelde ik me gelukkig al weer wat beter. Sahada had speciaal een gerecht gemaakt met veel vitaminen erin :D.
Omdat ik dat blauwe licht in mijn kamer vervelend vond, heeft Sahada uiteindelijk de lamp van de veranda in mijn kamer gebruikt. Dus hebben we nu blauw zwak licht op de veranda… Niet zo handig voor de kinderen die daar hun huiswerk proberen te maken. Daar voelde ik me een beetje schuldig over, dus heb ze mijn hoofdlamp geleend en even geholpen met hun huiswerk.

liefs Marlies

• 06 November 2012 - 22:35

Laurien:

De grote OK vind ik er inderdaad best goed uitzien! Op de foto's lijkt het best op een nederlandse OK. Maar die kleine is inderdaad net een martelkamer! Wat een enge kamer is dat echt! Ik zou echt vet bang zijn als ik daar geopereerd zou worden (sowieso als ik in Ghana geopereerd zou worden...).
    Het klinkt wel alsof ze echt open staan om meer te leren in dat ziekenhuis. Wel gek dat die vrouw niet eens wist dat dat medicijn geen pijnbestrijding was... Ze hebben daar dus nog genoeg te leren... Of misschien deed ze het meer als een soort placebo effect en heb jij dat om zeep geholpen met je opmerking :P

Minder dat je je niet zo lekker voelt :( Hoop dat het snel weer wat beter gaat.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

• 07 November 2012 - 00:45

Floor:

Hey Marlies!
    Vaktechnisch ben ik niet zo heel erg op de hoogte, maar maak op dat ze in het ziekenhuis toch heel anders te werk gaan dan hier! Het past volgens mij helemaal in het plaatje van Ghana, die apparaten die daar staan maar zijn overleden. Maar wel raar! Ik vind die Ok's, m.n. die kleine nou ook niet een hele prettige uitstraling hebben. Maar goed, hopelijk wordt er wel goed werk verricht! Maar wat gek dat ze urine medicijnen willen geven voor pijnbestrijding:s. En dan is er ook nog eens geen anesthesioloog! Ik heb bewondering voor je hoor, dat je in zo'n andere situatie je vak uitoefent! En toch wel reuzegaaf dat jij jouw kennis kan delen en dat dat ook goed gewaardeerd wordt:).
    Let je goed op jezelf! Ook met het eten? Ik denk dat die vissen tot bijna aan verkoling toe worden verhit vanwege alle bacteriën en andere ziekteverwekkers die daar in die temperatuur zich natuurlijk erg op hun gemak voelen. Vervelend dat je je niet lekker voel(t)de. Wel fijn dat de mensen je vitamineboosts geven:). Hopelijk voel je je snel weer fit!

Veel liefs vanuit een druilerig Nederland,
    xxx Floor

• 07 November 2012 - 17:30

Jeroen:

Hee schat, wat een hoop ervaringen elke dag weer! Het is ook wel te zien aan je lange berichten dat je elke dag een hoop meemaakt. Gelukkig staan ze open voor een les in reanimatie, helemaal in jouw straatje na die ccna cursus.

Kun jij niet even naar het beademingsapparaat kijken? Miss ishet zo gefixed.
    Miss ligt het aanmij, maar wat iseen spinaal?

Ik kan niet wachten om er naar toe te mogen :)

Kusje <3
    Jeroen

• 08 November 2012 - 16:58

GertJan:

Hi Marlies,

Goed om te lezen dat je zo goed bezig bent ! Ze Mogen blij zijn met de hulp die je hen probeert te bieden!

Leuk om zo af en toe eens te lezen wat je daar zoal mee maakt!
    Kan me goed voorstellen dat je af en toe even op je lip moet bijten of dat je het zwaar hebt , maar die doorzettingskracht heb je ongetwijfeld, en voor je het weet kun je samen met je vriendje daar leuke avonturen beleven!

Gert-Jan