Afval en hygiene
Door: Marlies
Blijf op de hoogte en volg Marlies
08 November 2012 | Ghana, Winneba
Vandaag een beetje uitgeziekt. Veel op bed liggen lezen en wat series gekeken.
Op een gegeven zat ik even buiten te lezen, kwam een van de kinderen aanlopen met mijn camera. Dat hij wou dat ik een foto maakte. Was hij dus gewoon mijn kamer in gegaan en had mijn camera gepakt! Dat is niet de bedoeling, dus ik heb gezegd dat hij hem snel terug moest leggen en dat hij niet zomaar mijn kamer in mocht gaan. Weet natuurlijk niet hoeveel hij er ook echt van begrijpt. Mijn schoonzus en moeder hoorde blijkbaar dat ik tegen hem zei dat hij niet zomaar mijn kamer in mag gaan, want ze werden allebei boos op hem. Zijn oma sloeg hem een paar keer tegen zijn arm, leek niet bijzonder hard. Maar dat was blijkbaar niet genoeg. Hij moest meekomen naar het midden van de binnenplaats, waar een stokje op de grond lag. Vervolgens moest hij zijn hand ophouden en sloeg zij hem daarop me dat stokje! Elke keer moest hij zijn hand weer ophouden, best veel keer. Ik voelde me echt zo schuldig! Ik wou hem eigenlijk troosten, maar hij had die straf gehad door mij… Die avond kwam hij gelukkig al weer lachend naar me toe en wou gekieteld worden.
Donderdag 8 november
Vanochtend eerst even met mijn broer Ali naar de markt geweest. Ik wou oa stof kopen voor een traditionele jurk. Na een poosje een stofje gekocht, wat ik redelijk typisch ghanees vond. Vlakbij mijn huis zit een klein naaiateliertje, dus daar ben ik heen gegaan. Sahada zei dat het een goede was. Ik kon kiezen uit verschillende ontwerpen, mijn maten werden gelijk opgenomen en volgende week vrijdag kan ik de jurk ophalen. Ben benieuwd!!
Gisteravond voelde ik me alweer wat beter, dus besloot om vandaag gewoon aan t werk te gaan. Agyeman (blijkbaar schrijf je het zo ipv Ajuman) had een les gepland op een basisschool over waste management and sanitation. Nou waste management kunnen ze wel gebruiken. Er ligt echt overal afval op straat. Thuis zamelen ze het nog wel soort van in, en verbranden het. Maar op straat is het vrij spel. Bij de school aangekomen bleek dat ze alle klassen bij elkaar hadden geveegd in een grote ruimte. Dat waren best veel kinderen! Dit is niet een onderwerp waar ik echt veel over weet of ik heel interessant vind, dus had op papier wat voorbereid, gelukkig! Een collega van Agyeman deed de introductie voor me. Het is echt grappig om te zien hoe het er op zo’n school aan toe gaat. Er is heel veel respect voor leraren en de kinderen zijn goed getraind. Bij bepaalde vragen gaven ze de antwoorden allemaal in koor. Heel leuk om te zien. Als er wat onrust in de klas was zei hij hard ‘hello’ en iedereen antwoorde met ‘hi’. Zo was de klas snel weer stil. Anders sloeg de leraar met een stok op een tafel en was het ook snel stil.
Volgens mij was mijn praatje nogal nutteloos, want ze wisten eigenlijk alles al wel. Als afsluiter hebben we met z’n allen onze handen gewassen. Ze luisterden goed en wasten braaf hun handen, maar of ze iets geleerd hebben… ik weet het niet.
Ik wil een ‘rubbish collection day’ organiseren. Dan gaan we met de gemeenschap het vuil opruimen van de straten. Om kinderen enthousiast te krijgen is er voor de 3 kinderen die het meest hebben verzameld een prijs. Vandaag heb ik het gelijk tegen de kinderen op school verteld. Toen ik het woord prijs zei lichtte hun ogen op! Ik ben erg benieuwd hoe het zal aflopen, hopelijk wordt er veel ingezameld.
Ik heb ook nog even met Agyeman over mijn andere plannen gehad. Ik wil ook een paar lessen BLS (basic life support) geven. Daarin leren gewone mensen de basis van reanimeren. Dat kan eigenlijk niemand hier, dus er is veel winst te behalen. Daarnaast wil ik ook nog lessen family planning (geboortebeperking) en safe seks gaan geven aan de wat oudere kinderen op school. Tienermoeders is hier een groot probleem. Agyeman gaat het allemaal regelen. Echt super handig dat hij naast mijn mobiliser ook echt health promoter is! Daardoor kent hij iedereen al en kan hij dit soort dingen goed regelen.
Toen ik vandaag even naar het toilet wou zag ik Ali jr. voor me staan terwijl hij een kip tegen de grond drukte. Wou hij hem net slachten, dat hoef ik niet te zien hoor! Daar moest hij ontzettend om lachen. Dat is voor hun zo normaal, dat ze niet kunnen voorstellen dat wij dat nooit hoeven te doen. Ik heb het er vanavond nog even over gehad met Sahada en Ali jr. Zij vinden het compleet normaal je eigen dieren te slachten enzo en waren ook verbaasd dat dat in Nederland niet eens ongebruikelijk is, maar gewoon niet mag. Ze vonden dat als Jeroen hier is wij samen een geit moesten slachten voor een groot feestmaal. Dat gaat in geen geval gebeuren. Op zich wil ik alles wel een keer meemaken, dus misschien wil ik nog wel een keer zien hoe een kip geslacht wordt, maar ik heb ze wel gewaarschuwd dat ik dan misschien moet overgeven.
Morgen ga ik samen met Stephanie (andere vrijwilliger) naar Cape Coast, we blijven er tot zondag. We hebben een hotelletje geboekt, dus krijgen heerlijk een gewoon toilet en douche enzo, hmmmm! Het ligt aan de zee, dus we kunnen lekker een beetje zwemmen en chillen. Heb er zin in :D.
Andere dingetjes:
- Ik heb 2 springtouwen voor de kinderen gekocht, ze werden enthousiast ontvangen. Ze kunnen het nog niet zo goed, maar dat komt nog wel.
- Ze slijpen hier hun potloden met een mega scherp mesje, dus ik heb ze een van mijn puntenslijpers cadeau gedaan
- Een van de jongste kinderen is vanavond bij mij op schoot in slaap gevallen, zo cute!
- De tweeling is niet meer bang voor me als ik eten uitdeel
- De buurvrouw heeft vandaag een deel van mijn haar ingevlochten. Ik vind het persoonlijk niet zo geweldig, maar de kinderen zeiden dat ze het heel mooi vinden.
liefs Marlies
08 November 2012 - 23:36
Janny:
Wat een leuk verhaal! Vooral dat gedeelte over de school sprak me erg aan!
Leuke foto's met al die schooluniformen. Stoer hoor dat je voor zo'n hele groep staat!
Ik hoop dat je het lekker hebt aan Cape Coast.
xxx -
09 November 2012 - 01:00
Floor:
Jeetje, als ik jouw verhalen lees herken ik zoveel dat het lijkt alsof ik me weer even in die wereld waan. Leuk hoor, dat je zo uitvoerig schrijft!
Wat een enorme groep kinderen zeg! En jij staat daar gewoon lessen te geven!! En wat een goeie ideeën heb je voor ze:). Maar wat een drama scenes met die stokstraf en slachtkippen. Ben benieuwd of je het echt gaat aandurven zo'n eigen slachting mee te maken! Hoe hypocriet met die filetjes op mijn bord, maar ik zou gillend weg rennen!
Veel plezier in Cape Coast! Xxx -
09 November 2012 - 22:23
Loes:
Hey marlies,
Cool hoor les geven voor zo'n grote groep!
Ik vind je verhalen geweldig.
Groetjes Loes