Cape Coast en Elmina

Door: Marlies

Blijf op de hoogte en volg Marlies

11 November 2012 | Ghana, Winneba

Zaterdag 10 november
Na een lekker ontbijtje bestaand uit pannenkoeken zijn we eerst maar eens fort victoria gaan bekijken, dit staat naast ons hotel. We kregen een rondleiding van een oude man die wat tanden miste. Er was ons van tevoren verteld dat een gids 1 of 2 cedi koste, uiteindelijk moesten we 4 cedi betalen (2 cedi pp), zucht, je wordt echt overal afgezet. Het fort was wel leuk, heel klein. De oude man wist er wat leuke dingen bij te vertellen, al kon ik ongeveer ¾ niet verstaan.
Daarna naar het strand gelopen. Bij het oasis beach resort, waar we de vorige avond ook hadden gegeten, vonden we een tafeltje aan het strand. De zee zag er erg wild uit met hoge golven. Er waren een paar blanken, maar verder heel veel zwarte kindjes. Na een poosje gingen we zelf ook maar even zwemmen. Wat een kracht hebben die golven zeg! We werden echt meerdere keren omver geslagen en als je wel kon blijven staan stond je binnen no time tot je kuiten in het zand begraven.. Er kwamen gelijk wat kinderen onze kant op. Altijd eerst een standaard babbeltje, hoe heet je, waar kom je vandaan. Daarna vroegen hij of ik zo wat geld voor hem had voor een klein beetje rijst. Toen ik zei dat ik geen geld had, vroeg hij of ik dan een vrijwilliger was, hahaha.
Tegen de tijd dat we weer terug naar ons plekje gingen zat het zand echt overal :(. Na een poosje maar weer terug naar het hotel gegaan voor een hoognodige douche.
De rest van de dag een beetje gechilled in de tuin van het hotel en ’s avonds weer lekker gegeten bij het oasis beach resort. Later op de avond was er een disco en kampvuur op het strand, dus we zijn nog even blijven hangen. Op een gegeven moment waren we allebei moe, dus zijn we lekker naar het hotel gegaan.

Zondag 11 november
’s Ochtends voor het eerst kunnen skypen met beeld met Jeroen :D. Later werd het internet weer wat slechter en konden we alleen bellen zonder beeld. Maar dat is nog steeds meer dan bij mijn gastgezin.
Na het ontbijt zijn we naar Elmina gegaan, een dorpje vlakbij Cape Coast. Daar staat een oud kasteel. De Portugezen hebben het gebouwd, later is het veroverd door de Nederlanders die er iets van 350 jaar hebben gezeten. Ze hebben voornamelijk slaven verhandeld via dat kasteel. Een beschamende geschiedenis! De slaven werden super slecht behandeld en velen gingen al dood voordat ze het land van hun bestemming bereikten. De tour was erg interessant en stephanie heeft wat mooie foto’s gemaakt. Je moest betalen om een camera te mogen gebruiken, dus we hebben maar 1 camera gebruikt.
Na de lunch zijn we weer terug gegaan naar Cape Coast om onze spullen te halen en vervolgens naar huis te vertrekken. De bus die we wilden nemen, reed niet op zondag, dus moesten we een andere nemen. Deze was een stuk luxer, maar ook 2x zo duur. Hij reed rechtstreeks door naar Kasoa. Ik heb aan de chauffeur gevraagd of hij even in Awutu Bereku wou stoppen. Hij rijdt er namelijk gewoon doorheen. Dat wou hij gelukkig wel. Anders had ik er een uur langer over gedaan. En ik was al misselijk na een half uur.
Op het dorpsplein was een hele happening, heel veel stoelen, een groepje kinderen voerden een dansje uit, veel mensen in het wit. Sahada zei later dat er een begrafenis was. Op zaterdag dragen ze zwart en rouwen ze. Op zondag dragen ze wit en vieren ze feest.
Thuis kreeg ik een warm welkom. Mijn moeder zag me aankomen en riep gelijk. Er kwamen allemaal kinderen aan die mijn tassen overnamen en me knuffelden. Dat was heel erg leuk. Aan een paar mensen mijn foto’s laten zien. Vooral voor de kinderen was dat leuk, want die zijn nog nooit buiten het dorp geweest!
Mijn moeder had gezegd dat ze pindasoep zou maken zondag, omdat ik die zo lekker vind. En ze zou er kip in doen, die dus daarvoor geslacht is. De soep was echt mega pittig, kon het amper eten. Sahada at alles van de kip op, inclusief de botten! Je hoorde ze echt kraken gewoon. Dan zoog ze de merg eruit en spuugde de rest weer uit. Ik werd echt gewoon onpasselijk van het geluid, bah!

Al met al dus een leuk weekend gehad. Zit nu wel alleen echt onder de muggenbulten :(.

liefs Marlies

• 11 November 2012 - 21:57

Laurien:

Klinkt leuk! En wat een warm welkom :) Dat is wel heel fijn thuiskomen!

xxxx

• 12 November 2012 - 00:01

Floor:

Leuk te lezen dat je een leuk weekend aan de kust heb doorbracht:). Je zal wel al aardig een kleurtje krijgen?
    Wat leuk dat je Ghanese familie je letterlijk met open armen ontving:). En sterkte met de pepers!;). Xx

• 12 November 2012 - 14:37

Annemieke:

Wow Marlies supertof al die verhalen! Moest van Jeroen horen dat je er nog meer op had staan, blijkbaar komt die mailservice niet zo goed oor ;) maar echt heel leuk, zo uitvoerig als je alles beschrijft, ik kan me er gewoon een voorstelling van maken hoe je je daar moet voelen en hoe het er allemaal uitziet (en dat zonder eerst de foto's te hebben bekeken :P)
    Hou je het nog wel een beetje vol?
    Jij hebt wel een onwijs toffe ervaring zo hoor... moet je je indenken, andere mensen betalen een hotelletje en zien maar een stukje van Ghana en haar inwoners... jij kookt met ze, slaapt met ze, geeft ze voorlichting... echt heel gaaf! Hopelijk trek je het allemaal een beetje ;) nog maar een maandje toch! en dan is jeroen er bij! Geniet er nog maar van! xx

• 12 November 2012 - 17:40

GertJan:

HI,

Leuk om weer te horen wat je allemaal hebt meegemaakt van het weekend !
    Zo te horen heb je het wel naar je zin :-) Fijn dat alles zo goed gaat!

Enjoy!

GertJan